Virtuelna Stvarnost

Definicija VR/VS je skraćenica od ‘virtuelna‘ i ‘realnost/stvarnost‘. Definicija ‘virtuelne‘ je blizu,  a stvarnost ono što doživljavamo kao ljudska bića.

Svet spoznajemo kroz naša čula i sistem percepcije. U školi svi smo učili da postoje 5 osnovnih čula: ukus, dodir, miris, vid i sluh. Istina je da ljudi imaju mnogo više čula od ovoga, kao što je npr. osećaj za ravnotežu. Sva čula koja postoje nam ustvari osiguravaju bogat protok informacija iz našeg okruženja do mozga.

Sve što znamo o realnosti je zbog naših čula. Drugim rečima, celokupno iskustvo realnosti je jednostavno kombinacija svih tih čula i informacija koje naš mozak rezonuje na određen način. Stoga ako bi uspeli na bilo koji način da pridodamo dodatne informacije koje naša čula prikupljaju uspeli bismo da izmenimo prikaz istih u našem mozgu. Našli bi se u drugoj verziji realnosti koja zapravo ne postoji, ali iz naše perspektive izgleda kao da je stvarna. Nešto što bismo nazvali virtuelna stvarnost.

Dakle u suštini, virtuelna realnost prezentuje nam modifikovanu realnost uz pomoć kompjutera sa kojom možemo vršiti interakciju i istraživati je na neki način.

U tehničkom smislu…

Odgovarajući na pitanje ‘Šta je to virtuelna stvarnost’ u tehničkom smislu je vrlo jednostavno. Virtuelna stvarnost je termin koji se koristi za opisivanje trodimenzionalnog, komjutersko generisanog okruženja sa kojom korisnik može vršiti interakciju. Korisnik postaje deo virtuelnog sveta u kojem je u mogućnosti da manipuliše raznim objektima i odrađuje moguće akcije.

Postizanje VR-a

Pored raznih istorijskih formi virtuelne stvarnosti, danas se ona obično implementira uz pomoć kompjuterske tehnologije. Postoji opseg sistema koji se koristi za ovu svrhu kao što su headsetovi, omni-traka za kretanje i specijalne rukavice. Ove stvari se koriste kako bi se zavarala sva čula i predstavila iluzija stvarnosti. Kombinacijom hardvera, softvera i čulima postiže se takozvani ‘osećaj prisutnosti’.

Zašto koristimo VR?

Ovo možda izgleda kao mnogo uloženog truda što i jeste! Razlog zbog kojeg je vr u stalnom razvoju? Ogroman potencijal zabave koju pruža je više nego jasan. Filmovi i igrice su takođe odličan primer. U industriju koja zabavlja ljude na razne načine se ulaže više milijardi dolara i korisnici su uvek naklonjeni novitetima.

VR se može koristiti u raznim industrijama kao što su:

  • Arhitektura
  • Sport
  • Medicina
  • Umetnost
  • Zabava

Virtuelna stvarnost može dovesti do novih uzbudljivih otkrića koja utiču na naš svakodnevni život.

Bilo da je nešto opasno, skupo ili nepraktično da uradimo u stvarnosti, virtuelna realnost je odgovor na to. Iz pripravnik borbenih pilota da medicinske aplikacije za obuku hirurga, virtuelna realnost nam dozvoljava da rizikujemo kako bi stekli realno iskustvo. Kako se cena vr-a snižava i postaje sve više korišćenija, može se očekivati ozbiljnija korist, u obrazovanju, medicini, raznim istraživanjima i slično.

Na našem sajtu možete pratiti najnovije vesti, događaje, tehnologiju i igrice iz sveta virtuelne stvarnosti. Budite u korak s tehnologijom.

Izrada web sajta Progressive Media

Idi gore