Zanimljivosti

Prva VR konferencija u Srbiji

U subotu, 25. avgusta u beogradskom Startit Centru održaće se prva VR konferencija na kojoj će domaći stručnjaci deliti rešenja za izazove sa kojima su se susreli radeći svoje VR projekte. Konferenciju je podržala Američka ambasada u Beogradu.

Konferencija za cilj ima da predstavi trenutno stanje VR-a u Srbiji odnosno koliko je zajednica napredovala s fokusom na projektima koji su rađeni u našoj zemlji.

Konferencija će se sastojati od dva dela: serije kratkih predavanja i potom prikaza aplikacija predavača kroz koje ćete moći da na Oculus Riftu ili HTC Vive-u probate aplikacije ali i detaljnije popričate sa njihovim kreatorima.

Konferencija je besplatna, ali je potrebno prijaviti se. 

Prijavite se ovde.

 

Konferencija se realizuje uz podršku Američke ambasade u Beogradu, a u nastavku pogledajte detaljni program.

Agenda 

10.30 – Registracija

11.00 – Razlika između razvijanja VR igara od razvoja igara za druge platforme

Adrian Đura, osnivač Flat Hill Games-a će pričati o razvoju igara za VR platforme, kako se to razlikuje od game developmenta za druge platforme i na šta sve treba obratiti pažnju prilikom pravljenja igre za VR. Takođe ćete imati priliku da čujete kako teče razvoj igre koju Adrian sa svojim timom pravi i kakve su sve probleme imali prilikom razvoja te igre i kako su ih rešavali.

11.25 -Let u virtuelno uz fotogrametriju

Nikola Stojanović je profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu i predaje 3D animaciju, multimediju i game development. Na ovoj konferenciji će nam predstaviti fotogrametriju, tj. prebacivanje realnih objekata u virtuelni svet pomoću drona.

11.50 – VR u arhitekturi

Branislav Zeljković je entuzijasta u kreiranju video igara i komjuterske grafike, a svoje znanje koristi u stvaranju VR sadržaja. Na našem događaju će govoriti o primeni VR tehnologija u svrhu arhitektonske vizualizacije. Na primeru aplikacije The Glass House koju je radio za Pixel Raum ce objasniti proces pravljenja i objasniti kako izgleda raditi za klijenta gde cilj nije više široko tržište i optimizacija već što bolji kvalitet kvalitet uz izuzetno kratke rokove.

12.15 – Koliko je značajan dobar storytelling u VR-u i kako ga razviti?

Mirko Stojković, osnivač Laboratorije interaktivnih umetnosti na Fakultetu dramskih umetnosti, govoriće o storytelling-u u virtuelnom okruženju. Akcenat će biti na nagrađivanim projektima Laboratorije čiji su koautori Branko Sujić i Pavle Dinulović, uključujući i umetnički projekat Stroganj, realizovan u saradnji sa SCENlab Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu čiji su predstavnici bili Karl Mičkei i Nenad Šunjka.

12.40 – Pauza za kafu

12.55 – Hand tracking

Ninoslav Adžibaba, osnivač VRLabs-a će pričati o hand-tracking-u, šta se sve njime može postići kao i o vrstama hand tracking-a koji je Ninoslav sa svojim timom kroz godine iskustva probao.

13.20 – Simuliranje vožnje vozom

Nenad Ognjanović, CTO firme Altfuture će se osvrnuti na tehničku stranu razvoja VR aplikacija i tehnicki izazove koje su imali tokom razvoja simulatora voznje voza Derail Valley.

13.45 – Koliko je važno pisati dobru dokumentaciju?

Miljan Novčić, osnivač studija BabyBottle se 3D grafikom bavi već skoro 18 godina i za to vreme je učestvovao u velikom broju različitih projekata  vezanih za TV produkciju, video igre, vizuelizacije, edukaciju i u poslednje vreme i VR. On će na primeru svoje aplikacije Next VR, kreiranu za NEXT sokove prikazati proces kreiranja jednog ovakvog projekta od ideje do realizacije i pojasniti zašto je izuzetno bitno bisati dobru dokumentaciju kroz ceo proces.

14.10 – User experience VR aplikacija za tržište nekretnina

Manja Milivojević je šefica departmana za virtualnu relanost u firmi Case3D, gde razvija i implementira nove tehnologije u polje arhitekture. Ona će pričati o tome kako je njihov tim došao na ideju samog izgleda aplikacije, kako se ona menjala u zavisnosti od iskustva koje su imali sa korisnicima i koji su problemi sa kojima se susreću, kao i o planovima za unapređenje aplikacije uz specifične razloge.

14.35 – Pauza za ručak

15.20 – Showcase aplikacija naših predavača i networking

Agenda preuzeta sa sajta https://startit.rs/

Prva VR konferencija u Srbiji

Na našem sajtu možete pratiti najnovije vesti, događaje, tehnologiju i igrice iz sveta virtuelne stvarnosti. Budite u korak s tehnologijom.

Izrada web sajta Progressive Media

Idi gore