Varjo-VR-1
VR oprema

Virtuelna realnost visoke rezolucije: Varjo VR-1

Virtuelna realnost visoke rezolucije: Varjo VR-1

 

Prošlo  je više od 20 meseci od pojavljivanja Varjo VR prototipa koji je obećavao ekstremno visoku rezoluciju. Sada u 2019. godini obećanje je ispunjeno. Pod nazivomVarjoVR-1, ovaj uređaj se od ovog meseca prodaje u 34 države. Njegova cena je 5995 dolara uz dodatnih 995 godišnje za licencu softvera i jednogodišnju garanciju. Ogroman benefit dolazi u obliku  24-časovne podrške. Jasno je da je Varjo VR-1 namenjen komercijalnoj upotrebi.

Medjutim, postavlja se jedno pitanje. Da li Varjo VR-1 zaista donosi kvalitet slike koji je ostalim VR uredjajima nedostajao? Odgovor  je potvrdan.

varjovr1-virtuelna-stvarnost

 

Glavni ekran uredjaja pod nazivom ,,Context Screen“ iste je rezolucije kao i kod novog HTC Vive Pro i Oculus Quest-a, 1440×1600 po oku. Ekran sadržaja  je AMOLED koji radi 90Hz, a fokusni ekran je OLED od 60Hz, mada je razlika u brzini kadrova  teško uočiva. Prelazi izmedju dva ekrana popunjen je mikro ekranom pod nazivom Bionic Display koji donosi  neverovatnih 3000 piksela po jednom inču. On donosi znatno poboljšanje slike koja je besprekorna u poravnanju i boji.

„Ako možete da vidite nešto na isti način kao u stvarnom životu, možete verovati u ono što vidite“ reči su Urha Kontorija, jednog od osnivača kompanije i glavnog direktora programa Varjo. „Možete zadržati virtualni proces dizajna. Mora da dostigne ključnu rezoluciju, gde možete početi da radite stvari drugačije“.

Sočiva Varjo VR-1 uredjaja pažljivo su obrađena i veća su od onih kod Oculus Rifta. Ova sočiva su svojom veličinom donela nikad veću sliku koju neki VR uredjaj poseduje. Osim toga, sa visoko refraktivnim premazima na polimernim sočivima, refleksije nije moguće uočiti, kao ni aberaciju boja. Proizvođači Varjo VR-1 uredjaja posvetili su dosta vremena na podešavajući svaki uređaj pojedinačno, kalibrirajući ga savršeno koristeći stotine megabajta podataka kako bi dodatno smanjili optičku distorziju i aberaciju boja.

Primena Varjo VR-1 uredjaja u automobilskoj industriji

,,Za dizajnere automobila ovo je sada prava stvar. Oni mogu da pokrenu veći deo svog procesa dizajna virtuelno, umesto da prave fizičke makete. Sada se sve može prikazati neverovatno stvarno pomoću Varjo VR-1 uređaja. Vidite upravo ono što bi videli u stvarnom svetu“, rekao je Kontori.

varjo-venturebeat-virtuelna-stvarnost

Još jedna prednost korišćenja Varjo VR-1 je što IPD tehnologija prati Vaše zenice i sočiva se podešavaju automatski. Nije potrebna nikakva dalja fizička kalibracija i znatno se smanjuje umor očiju, što je čest slučaj kod dužeg korišćenja ostalih VR uređaja.

Što se tiče ostalih aspekata korišćenja Varjo VR-1, ergonomija je dobra. Uređaj težak 905 grama-dvostruko teži od Rifta, ali sa zaokretnom trakom za glavu i točkićem na poledjini za zatezanje, željeni nivo udobnosti se veoma lako postiže.

Proizvođač Vam daje izbor da sami koritite slušalice koje želite, jer nema ugrađenog uređaja za zvuk. Sa računarom Vas povezuje 30-metarski kabl, tako da ima više nego dovoljno prostora za kretanje po prostoriji. Uređaj koristi SteamVR i njegovo 2.0 praćenje, tako da se možete kretati koliko god želite.

Svoj uređaj možete poručiti na sajtu proizvodjača (varjo.com/purchase), ali biste morali imati poslovni ID. Ovaj uređaj još uvek nije kompatibilan sa aplikacijama na SteamVR.

Po naručivanju ćete odmah dobiti tačan datum isporuke i znaćete kada zabava u visokoj rezoluciji može da počne.

Virtuelna realnost visoke rezolucije: Varjo VR-1

Na našem sajtu možete pratiti najnovije vesti, događaje, tehnologiju i igrice iz sveta virtuelne stvarnosti. Budite u korak s tehnologijom.

Izrada web sajta Progressive Media

Idi gore