Oculus-Rift-S-Headset-Controllers-Hero1
VR oprema

Oculus Rift S: 1440p LCD i 5 kamera za 399 dolara

Fejsbuk je najavio novu verziju Oculus Rift-a pod imenom Rift S koja dolazi ovog proleća.

Rift S zamenjuje originalni Rift. Aplikacije i igre su potpuno kompatibilne sa prethodnom verzijom. Baš kao i orginalni Rift, ova verzija sa pokretanje koristi računar, što znači da podržava igrice  sa Oculus PC prodavnice i Steam-a.

 

Unapređen ekran i sočiva

Originalni Rift je koristio dvostruke PenTile OLED panele za ukupnu rezoluciju od 2160×1200. Rift S zamenjuje ovo sa jednim LCD panelom rezolucije 2560×1440. To je otprilike 40% više piksela, a svaki piksel sada ima tri subpiksela umesto samo dva. Ovo obezbeđuje sliku sa više detalja. Međutim, brzina osvežavanja je 80Hz  dok originalni Rift ima 90Hz, mada je razlika neprimetna.

Oculus-Rift-S-Rear-Strap-Lenses-4

5 kamera za praćenje

Rift je koristio 2 eksterna USB senzora za praćenje položaja korisnika. Bilo ih je teško postaviti i trebalo je kupiti treću za dobijanje svih 360 stepeni. Kao i nadolazeći samostalni model Oculus Quest, Rift S umesto toga koristi ugrađene kamere za za praćenje.

Međutim, dok Quest koristi 4 kamere, Rift S koristi 5 i one su na različitim položajima- 2 su ispred, 1 sa svake strane i 1 na vrhu. Ovo obezbeđuje širi opseg praćenja kontrolera i eliminiše mrtve tačke.

Kontroleri su u suštini identični originalnom Oculus Touch-u, ali prsten za praćenje nalazi se na vrhu. Ovo omogućava da IR LED diode unutar prstena budu vidljive preko uređaja.

OculusRiftSInsight5CameraConfig2

Rift S nije kompatibilan sa originalnim Rift senzorima. Fejsbuk je izgleda veoma siguran u njihov novi sistem od 5 kamera, tako da vam senzori neće biti potrebni. 

Rift S ima integrisan audio uređaj 

Rift je imao ugrađene slušalice. Njih ste mogli da skinete, ali konektor nije bio standardan, tako da niste mogli koristiti neke druge, sopstvene slušalice. Rift S uklanja ove slušalice i umesto toga ima isti audio sistem kao Oculus Go i Quest. Zvuk prolazi kroz bočne trake direktno u vaše uši. Zvuk je prirodniji i mogućava vam da čujete stvari oko sebe. Rift S ima priključak od 3.5mm, tako da možete koristiti bilo koje druge slušalice.

PC zahtevi i kablovi

Uprkos višoj rezoluciji nego kod originalnog Rift-a, Rift S ima iste CPU i GPU zahteve kao i njegovi prethodnik. Rift je koristio HDMI  kabl dužine 4m, dok je za Rift S potreban kabl od 5m sa izlazom za ekran. Na računaru vam je potreban USB 3.0 ulaz za uređaj I pošto Rift S nema senzore, to je jedini USB ulaz koji će vam biti potreban.

 

 

Summary
product image
Aggregate Rating
4.5 based on 3 votes
Brand Name
Oculus
Product Name
Rift S
Price
$ 399
Product Availability
Available in Store Only
Oculus Rift S: 1440p LCD i 5 kamera za 399 dolara

Na našem sajtu možete pratiti najnovije vesti, događaje, tehnologiju i igrice iz sveta virtuelne stvarnosti. Budite u korak s tehnologijom.

Izrada web sajta Progressive Media

Idi gore