Igre

Serious Sam: The Last Hope VR igra

Nakon više od 15 godina Serious Sam u VR modu

Pre nešto više 15 godina izbačena je prva verzija Serious Sam-a i ljudi su je dočekali širom raširenih ruku.  Croteam doneo je FPS (first person shooter) igricu koja je poprimila i više nego odlične kritike, popularnost je rasla veoma brzo i svakom verzijom bivala je sve bolja u toliko da se merila sa takođe velikim igračima poput Doom i Quake. Prateći svetske trendove i tehnologiju u igru možete probati i u virtuelnoj realnosti.

Imali smo priliku razgovarati sa Mario Kotlarom, level design lead za Serious Sam VR: The Last Hope o samoj igrici:

1. Šta vas je inspirisalo kako bi krenuli sa pravljenjem VR verzije Serious Sam-a?

Kad smo dobili VR headsetove, odmah smo se zaljubili u VR i znali smo da želimo nešto napraviti po tom pitanju, tada samo još nije bilo jasno što. Dok smo eksperimentirali sa ugrađivanjem VR podrške u naš engine, dodati neprijatelja iz Serious Sama i upucati ga motion kontrolerom je bila najlogičnija stvar za probat, a koja se uz malo tweakanja pokazala jako zabavnom. Tako da taj mali eksperiment ono što nas je inspiriralo da krenemo baš u tom smjeru i napravimo wave shooter koji bi bio idealna tehnološka podloga za potencijalne buduće VR naslove. Odgovaralo nam je i što je wave shooter sam po svojoj prirodi manji projekt i što ga može odraditi manji dio tima tako da glavni projekt Serious Sam 4 ne trpi zbog toga.

 

2. Na koje izazove ste naišli prilikom prebacivanja SS-a iz PC u VR mod?

Prvi izazov je bio hoćemo li uspjeti dobiti autentični Serious Sam osjećaj u igri u kojoj igrač ne može non-stop trčati i bježati od neprijatelja. No pokazalo se da to uopće nije problem i da igra funkcionira dobro i ima dobar gameplay čak i u obliku wave shootera. Veći izazovi su bili sa tehničke strane gdje je trebalo ne samo optimizirati engine da brzo i efikasno radi u VRu, već je trebalo ponovno savladati neke od osnovnih stvari dizajna, kao naprimjer izradu i dizajn korisničkog sučelja, što je jedan od elemenata koji u VRu nema puno veze sa staromodnim 2D sučeljima koja se oslanjaju na postojanje ekrana, miša i tipkovnice – elemenata koje nemate u VRu, već umjesto njih imate 3D prostor i svoje ruke (odnosno motion kontrolere).

3. S obzirom da je kretanje ograničeno i igra je wave shooter, šta mislite kako će to uticati na igrače, da li će u jednom trenutku taj mod postati monoton?

Da bi izbjegli monotonost dosta rano smo donijeli odluku da igrača nećemo dugo zadržavati na istoj lokaciji. Smatramo da je to efikasno rješenje spomenutog problema, iako je produkcijski dosta zahtjevno.

4. Da li ste razmišljali o nekom načinu kretanja? Recimo „teleportacijom“ ili možda koristeći Virtuix Omni platformu? Mislimo da bi to upotpunilo celokupni doživljaj.

Razmišljali jesmo, ali za The Last Hope smo vrlo rano odlučili da nećemo imati umjetno kretanje budući da se radi o manjem side projektu. Time ne samo da smo izbjegli probleme sa mučninom (motion sickness) već smo i djelomićno olakšali izradu levela. Ideja je bila da se maksimalno fokusiramo na sam gameplay, jer nam je bilo jasno da VR igre najviše pate na tom polju. U TLH je još uvijek moguće kretati se unutar vašeg lokalnog prostora (tzv. room-scale) i tako izbjegavati projektile ili potražiti bolji kut pucanja, pa se svi igrači željni kretanja mogu lako oznojiti. Iako volimo nove tehnologije pa tako i Virtuix Omni, smatramo to nečim do čega će prosječan gamer jako teško doći, tako da se zasad još nismo bavili implementacijom.
Dakako, naš VR remake prve Serious Sam igre, Serious Sam VR: The First Encounter, u potpunosti podžava i teleport i touchpad kretanje.

5. Mnogo fanova Serious Sam-a nas je pitali da li će se moći boriti protiv „bosova“ iz prethodne verzije, da li ih možemo očekivati i u VR-u?

Protiv nekih bosova iz prethodne verzije se već možete boriti u Serious Sam VR: The First Encounter, a za ostale ćete morati još malo sačekati. 🙂

6. Multiplejer opcija?

Multiplayer co-op smo nedavno dodali u TLH, dok Sam VR: TFE ima jednako široku multiplayer podršku kao i originalna non-VR igra.

7. Kakva nas iznenađenja očekuju u skoroj budućnosti vezana za SS VR?

Portanje naših postojećih naslova u VR se pokazalo kao dobar potez jer ih i sami želimo tako odigrati, a i feedback je dosta dobar, tako da je moguće da ćemo nastaviti u tom tonu.

8. Igra je još uvek u razvoju, kada možemo očekivati punu verziju?

Krajem prvog mjeseca bi trebao stići prvi veliki content patch. A nakon još dva takva patcha koji će sadržavati po jedan novi planet, nove neprijatelje, nova oružja i nove ‘skilove’, planiramo proglasiti igru dovršenom.

 

 

 

Ključne stavke igre

 • Mnoštvo neprijatelja – Horde napadajućih neprijatelja je oduvek bio zaštitni znak serije Serious Sam-a i SS VR: The Last Hope nastavlja sa tradicijom.
 • Mnoštvo oružja – Dual minigans, tommy guns, heavy lasers, shotguns i set drugih oružja. Naravno tu su testara i rocket launcher!
 • Lokacije – Borba na peščanoj lokaciji u Egiptu, u mraku drevnih ruševina, i na površini Pladeona, velike napuštene velike industrijske civilizacije. Borbe širom galaksije će biti dostupne uskoro.
 • Dik je ponovo tu – Prepoznatljivi glas Serious Sam-a, John J. Dick!
 • Super realiziam – Grafika je toliko dobra da ako umrete u igrici umirete i pravom životu!*
  *Testirali smo igru i ona je na listi naše Must Have VR igre. Uskoro i video review!

SYSTEM REQUIREMENTS

MINIMUM:

  • OS: Windows 7 64bit
  • Processor: Intel Core i5 – 4590 equivalent
  • Memory: 6 GB RAM
  • Graphics: AMD R9 290 or NVIDIA GTX 970
  • DirectX: Version 11
  • Storage: 10 GB available space
  • Additional Notes: HTC Vive or Oculus Rift VR headset plus hand controllers. Internet connection required for product activation for the first time. After that, a persistent connection is not required to play SSVR: The Last Hope.

RECOMMENDED:

  • OS: Windows 10 64bit
  • Processor: Intel Core i7-6800 equivalent
  • Memory: 8 GB RAM
  • Graphics: AMD Fury or NVIDIA GTX 1070
  • DirectX: Version 11
  • Storage: 10 GB available space
  • Additional Notes: HTC Vive or Oculus Rift VR headset plus hand controllers. Internet connection required for product activation for the first time. After that, a persistent connection is not required to play SSVR: The Last Hope.
Serious Sam: The Last Hope VR igra

Na našem sajtu možete pratiti najnovije vesti, događaje, tehnologiju i igrice iz sveta virtuelne stvarnosti. Budite u korak s tehnologijom.

Izrada web sajta Progressive Media

Idi gore